Jednym z wielu problemów związanych z biwakowaniem jest psucie się jedzenia na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy wyjeżdżasz na kilka godzin, czy na kilka dni, bezpieczeństwo żywności na kempingu jest ważne. Podczas przygody pamiętaj o tych wskazówkach dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności.
Wskazówki dotyczące przechowywania i bezpieczeństwa żywności podczas biwakowania na zewnątrz
Jedzenie zawsze dobrze smakuje przygotowywane na świeżym powietrzu. Jest coś w tej świeżości, czego nie można uzyskać, gotując w kuchni. Jednak największym zagrożeniem jest ryzyko zepsucia.
Oto, jak możesz zapobiec psuciu się żywności.


Odpowiednio zaplanuj posiłki

Planowanie posiłków na obozie jest równie ważne, jak pakowanie sprzętu do samochodu. Najpierw zadaj sobie te pytania:
Gdzie pójdziesz?
Będziesz obozować w tropikach czy na odludziu?
Czy w tym sezonie jest gorąco i wilgotno?
Czy jest zima i chłodno w miejscu, w którym będziesz biwakować?
Czy myślisz, że obóz jest pełen przerażających pełzaczy lub populacji zwierząt?

Zawsze możesz spróbować ograniczyć produkty łatwo psujące się, pakując produkty niepsujące się, takie jak:
– Konserwy z tuńczyka
– Konserwy wołowe
– Makaron lub płatki owsiane
– Gotowe do spożycia posiłki do dodania do ciepłej wody
– Orzechy i krakersy
– Suszona Wołowina
– Masło orzechowe
– Mleko w proszku i napoje owocowe
– Pudełka na soki
Przechowuj żywność w wysokiej jakości lodówce
Przechowując żywność w lodówce, pamiętaj, aby oddzielić dla siebie posiłki, napoje i przekąski. Przechowuj żywność w pojemnikach, aby uniknąć zepsucia i jak najszybciej uzupełnij lód. Pamiętaj o tych wskazówkach dotyczących przechowywania żywności:
Nie przechowuj jedzenia z napojami
Przechowuj żywność w opakowaniu lub w pojemnikach
Przygotuj posiłki z wyprzedzeniem i przechowuj je w stanie zamrożonym
Nigdy nie zostawiaj lodówki lub pojemnika na żywność na zewnątrz i przykryte – zwierzęta nadal mogą przyjść i je ukraść
Utrzymuj dłonie w czystości
Zdziwisz się, jak ważna jest ta wskazówka dotycząca bezpieczeństwa żywności. Przygotowując jedzenie, możesz zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu bakterii z owoców morza, kurczaka, jajek lub mięsa. Pamiętaj, aby myć ręce przez co najmniej 20 sekund. Dlaczego nie zabrać ze sobą przyborów kuchennych, takich jak łyżka lub szczypce?
Przechowuj żywność zgodnie z pożądaną temperaturą
Obozowicze mają powiedzenie: „Trzymaj gorące jedzenie, gorące. Trzymaj zimne jedzenie, zimne.” Żywność mrożoną należy przechowywać w izolacji w chłodni lub lodówce, aby uniknąć zepsucia. Trzymaj te przedmioty w cieniu i unikaj wystawiania ich na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. W międzyczasie należy utrzymywać gorące i dobrze ugotowane jedzenie, aby uniknąć tworzenia się bakterii e.coli. Mięso powinno być gotowane w temperaturze 145 -160°F.
Jeśli wybrałeś się na piesze wędrówki, najlepiej zabrać ze sobą niepsującą się żywność
Jeśli masz świeże jedzenie, podgrzej je do 150°C
Bakterie rozwijają się w temperaturach 10-50°C
Posprzątaj po przygotowaniu, gotowaniu i jedzeniu
Bezpieczeństwo żywności na kempingu nie jest kompletne, chyba że spakujesz to, co przygotowałeś. Zawsze posprzątaj swój kemping, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego resztkami. Co więcej, zapach podburzyłby pobliskie zwierzęta, które zniszczyłyby twoją witrynę w poszukiwaniu jedzenia. Ponadto powszechną etykietą obozową jest utrzymywanie porządku i porządku w okolicy.
Zmyj naczynia w kuchni obozowej
Nie był nad krawędzią wody
Przynieś worki na śmieci
Noś ze sobą resztki jedzenia, chyba że w obozie jest lepszy system utylizacji. Ponadto niektóre obozy pozwalają na palenie żywności w dołach ogniowych. Zapytaj kierownictwo, zanim to zrobisz.
Nowy na zewnątrz? Pamiętaj, bezpieczeństwo żywności podczas biwakowania
Obozowicze uwielbiają jeść! Ale jeśli jesteś nowy na kempingu, przygotowywanie posiłków na całą podróż może być trudne. Oto kilka wewnętrznych porad dla Ciebie.
Pakuj towary niepsujące się. Jeśli biwakujesz w buszu dłużej niż jeden dzień, przygotowanie posiłku może być o wiele trudniejsze. Zapakuj bezpieczne, stabilne na półce przedmioty, które przetrwają podróż.
Sam przynieś bezpieczną wodę pitną. Zabranie wody z jeziora nigdy nie jest dobrym pomysłem. Patogeny i bakterie mogą nadal pozostawać w tych pejzażach wodnych. Co więcej, nie chcesz rujnować przyrody zanieczyszczeniem krzyżowym, prawda? Zabierz ze sobą bezpieczną wodę pitną do mycia żywności i przyborów kuchennych.
Testowy bieg z jednodniowym kempingiem. Jeśli jesteś nowy na kempingu, ogranicz liczbę dni i liczbę dni. Zacznij od jednodniowego biwakowania i zobacz, jak daleko jesteś w obsłudze i gotowaniu żywności. Następnie możesz sprawdzić, czy możesz przyjąć dwudniowe lub więcej posiłków.
Spróbuj jedzenia w restauracji lub na kempingu. Nie martw się, jeśli nie wiesz, jak przygotować jedzenie na świeżym powietrzu. Większość kempingów ma restauracje lub kawiarnie, z których mogą korzystać rodziny i wczasowicze.
Niewłaściwe nawyki w zakresie bezpieczeństwa i przechowywania żywności mogą stanowić poważny problem zdrowotny. Jeśli chcesz zabrać ze sobą ser, warzywa lub owoce morza, możesz zachować ostrożność podczas obchodzenia się z nimi na obozie.
Ciągłe zamartwianie się psuciem się żywności lub napadami na zwierzęta może być z tyłu głowy, ale dopóki odpowiednio zaplanujesz posiłki, możesz zabezpieczyć je przed dziką przyrodą i bakteriami.